Šta je phishing?

Jedna organizacija ili pojedinac koristi "Phishing" ('pecanje') kada pokušava da na nezakonit način osigurava osetljive lične informacije od vas, kao što su: vaš ID korisnika, lozinku, broj bankarskog računa, brojeve kreditne kartice, itd.

 Oni će zatim koristiti informaciju koju ste im vi dali za pristupanje vašem računu za nezakonite ciljeve npr. da izvrši prevare sa kreditnom karticom, sa brojevima kreditne kartice koju ste vi pogrešno dali pojedincu ili 'phishing' organizaciji.

 

Kako izgleda obični Phishing
Uobičajene tehnike koje su koristili phishing prevaranti uključuju ali se ne ograničavaju na: Slanje e-mail poruka, koriste lažne elektronske adrese, logo grafike i slične tekstove, kao veb-stranice banke ili naš e-mail sa ciljem prevare i prikupljanja osetljivih podataka. Izmenjuju imena domena da bi izgledali slični onim koje mi zastupamo: @bekonomike.com.
 
Pokušavaju da pristupe privatnim informacijama putem jedne ili više metoda, takvih kao što su hyperlinks na lažnim stranicama interneta ili preko direktnih formi elektronskih poruka. Na primer, vi možete primiti elektronsku poruku pod tvrdnjom da dolazi iz Banka Ekonomike koji vas pita da kliknete na jednom linku jedne internet stranice unutar elektronske poruke u cilju izmene ili ažuriranja informacija i vaših osetljivih akreditiva iz nekog određenog razloga.
 
Kada kliknete na link, bićete usmereni na lažnu internet stranicu koja može da vam izgleda veoma slična sa onom Banke gde će se od vas tražiti pružanje vaših osetljivih informacija. Elektronske poruke slične ovim mogu izgledati veoma sofisticirane i da čak sadrže naš dizajn i logo. Nikada im ne verujte.
 
Iz bezbednosnih razloga Banka Ekonomike vam nikada neće poslati elektronsku poruku tražeći od vas da unesete vaše lične podatke. Kako je moguće da ove lažne elektronske poruke izgledaju slične stranici e- bankarstva našeg sajta? Relativno je jednostavno stvoriti sajt da izgleda slično sa legitimnim sajtom neke organizacije kopiranjem izgleda sajta sa interneta.
Kako možemo sprečiti fenomen phishinga?
Nemojte kliknuti neku vezu (link) u okviru sumnjive elektronske poruke za stranicu e-Bankarstva naše banke. Politika naše banke je da nikada ne šalje elektronsku poruku da bi se zatražile lične informacije klijenata ili da se savetuju klijenti da se povezuju na e-banking iz adrese elektronske poruke.
 
Svaki put posetite naše e-bankarstvo direktno iz URL trake za adrese na vašem pretraživaču interneta. https://ebanking.bekonomike.com/.  U nastavku su dati neki drugi važni koraci koje možete pročitati da biste sebe sprečili od postojanja žrtve 'phishinga': Nikada nemojte otkriti vašu lozinku, ona je privatna. Nemojte dati vaše podatke nekom licu, ili nemojte ih razmeniti putem elektronskih poruka ili telefona.
 
Ne postoji osoblje Banka Ekonomike koje će vam zatražiti vašu lozinku ili lične podatke na ovaj način. Ako dobijete elektronsku poruku koja vas upozorava da će se vaš račun u Banka Ekonomike zatvoriti ukoliko ne potvrdite vaše lične podatke, nemojte odgovoriti, ili nemojte kliknuti na link elektronske poruke. Držite što dalje lične i finansijske informacije od elektronske poruke. Pre nego što unesete finansijsku informaciju preko interneta, pogledajte da li se pojavljuje HTTPS na traci za adrese interneta, prefiks S (secure).
 
To ukazuje da će vaša informacija biti bezbedne tokom prenosa. Banka Ekonomike nikada neće zatražiti lične ili finansijske informacije od vas putem jednog obrasca ili u obliku elektronske poruke. Prevaranti vam često ukazuju na to da izvršite plaćanje kao probu ili test, ali budite oprezni jer možete izvršiti stvarnu uplatu.
 
Pogledajte stanje vašeg računa putem e-bankarstva što je češće moguće da biste što bolje pratili stanje vašeg računa i da biste uklonili sumnju lažnih transakcija. Ako primetite nešto sumnjivo, molimo vas, nemojte oklevati i odmah pozovite naš pozivni centar na broj telefona 038 500 500.
 
Vaše izveštavanje će nam pomoći da sprečimo ove negativne pojave.